Museotoimi

 

KALVOLAN KOTISEUTUMUSEO

 

Vuonna 1967 Kalvolan manttaalikunta lahjoitti Kalvolan kirkon tuntumassa sijaitsevan yli 100-vuotiaan lainajyvämakasiinin Kalvolan kunnalle. Kunnan kulttuurilautakunnan toimesta rakennukseen perustettiin välittömästi kotiseutumuseo. Vuonna 2010 Hämeenlinnan kaupunki luovutti kuntaliittymän yhteydessä kaupungille siirtyneen kotiseutumuseon Kalvola- Seuralle.

 

Pohjakerroksen keskihallissa on lainajyvästömakasiinin kalusto täydellisenä ilman laareja ja viljaa. Keskihallin kulmassa pieni osasto esittelee keskiajalla Kalvolassa kukoistanutta kovasinteollisuutta. Kivityöosasto esittää havainnollisesti tekstein, valokuvin ja työkaluin kivityön eri vaiheet: louhinnan, kiilauksen, varsinaisen kivenhakkuun, pintakäsittelyn ja työkalujen huollon. Kirkko-osastossa on seurakunnan esineistöä ja koulu-osastoon on koottu paikkakunnan tallennettua koulumuseoesineistöä.

 

Yläkerrassa kuvataan Kalvolan kunnan vaakuna-aiheen kautta metsän ja puun merkitystä. Seinällä on vaakuna konkreettisesti esillä ristissä olevina piilukirveinä ja parruna. Seinää kiertää Valto Kokon maalaama vuonna 1555 painetun Olaus Magnuksen "Pohjoismaiden historian" kuvituksen mukaan. "Kinnaskosken Sahalaitos," jollaisella mm. makasiinin lankun ja laudat on sahattu on pystytetty yläkerran keskiosaan.

 

   
Kouluosasto Sahalaitos

 

 

Kirkko-osasto

Kivityöt

TAKAISIN ETUSIVULLE

 

Kotiseutumuseo on avoinna klo 11-14 kesäsunnuntaisin,  4.6.-3.9.2017 välisen ajan.

 

Museokauden avajaistapahtuma lauantaina 3.6.2017

 

Suljettu juhannusviikonloppuna.

 

Kalvolan vaakunan 2 piilukirvestä ristikkäin

 

Kotiseutumuseo

 

Kovasinteollisuus

 

 

 

© Kalvola-Seura 2010