Hauhon Esinemuseo

Sullituntie, 14700 Hauho

 

Kappelista kapinaan – talonpoikaiskulttuuria Hauholla

Hauho-Seuran esinemuseo sijaitsee entisessä lainajyvästön makasiinissa aivan Hauhon harmaakivikirkon vieressä. Hauho-Seura aloitti pian perustamisensa jälkeen laajan esinekeräyksen ja lainajyvästöön tehty museo avattiin yleisölle juhannuksena 1950. Esinemuseon näyttely esittelee hauholaista talonpoikaiskulttuuria ja kirkollista esineistöä.

Näytteille on mm. viljan puinnissa, jauhatuksessa ja mittauksessa sekä hämäläisen sahdin valmistuksessa käytettyjä välineitä. Kyläsuutarin koneet ja työkalut muodostavat myös mielenkiintoisen kokoelman.

Museon arvokkain osasto on yläkertaan rakennettu pieni kappeli, johon talletettu kirkosta poistetut katolisen ajan pyhimyspatsaat ja hauholaisen kansantaiteilijan, ruotusotamies

Korlerin 1772 tekemät lehterimaalaukset, jotka kuvaavat Raamatun tapahtumia ja karun kansanmiehen uskonnollisia näkemyksiä. Katossa riippuvat kirkon vanhat kynttiläkruunut.

Museossa on esillä myös mm. kiertokoulun oppimateriaalia ja suutarin esineistöä. Vuonna 2006 uusittu näyttelyn osa kertoo vuoden 1918 tapahtumista Hauholla.

 

LISÄTIEDOT:

www.hauho-seura.fi

Hauho-Seura

Ulla Tupala

0500 621 187

utupala@gmail.com

 

 

QR – KOODI KOHTEET

Saksalaisten ammuslaatikko ja kuljetussatula

Väliaikainen lippu, 1918

Esinemuseon kappeli

Korlerin lehterimaalaukset, 1772

 

Ratsusatula

Lauta

Reki

Halpparin talo

 

Vihavuoden mylly

Hiirenloukku

Kaulauslauta

Muttiputina

Putina

Niisipuu

Liinavaatekaappi

Pyykkipojat

Kello

Leipäsarvi

Häkilä