Kalvolan kotiseutumuseo

Iittalantie 284, 14500 Iittala

 

Kivitöistä hirren tiehen

Kalvolan kotiseutumuseo sijaitsee Kalvolan kirkolla Keikkalan kylässä vanhassa lainajyvämakasiinissa Kalvolan kirkon vieres­sä. Kalvolan kulttuurilautakunta perusti museon vuonna 1968 tähän 1850-luvun lopulla rakennettuun lainajyvämakasiiniin. Kalvola-seura pitää museota avoinna kesäsunnuntaisin.

Kotiseutumuseossa on esillä lainajyvästömakasiinin kalusto täydellisenä ilman viljaa. Kivityöosasto  esittelee tekstein, valokuvin ja työkaluin kivityön eri vaiheet.

Näyttelyt esittelevät kirkollista esineistöä, kadonneiden kirkkojen esineistön kautta ja paikallista koulun käyntiä museon kouluosastalla. Yläkerrassa kuvataan Kalvolan kunnan vaakuna-aiheen avulla metsän ja puun merkitystä pitäjälle. Seinällä on vaakuna konkreettisesti esillä ristissä olevina piilukirveinä ja parruna. Seinää kiertää Iittalan lasitehtaan muotoilijan Valto Kokon maalaama 15 metriä pitkä kuvasarja, jossa nähdään parrujen kuljetus Hämeen Härkätietä pitkin Turkuun. Museoon on rakennettu myös sahalaitos, jollaisella mm. makasiinin lankut ja laudat on sahattu.

 

LISÄTIEDOT:

www.linnaseutu.fi/kalvolaseura/museotoimi.htm
Kalvola-Seura
050 511 8065
kalvola.seura@gmail.com

 

 

QR Koodi kohteet:
Suutarin välineistöä
Hirren tie
Langan käsittely
Kouluosasto
Kivityöosasto