Vihavuoden myllymuseo

Vihavuodentie 355, 14930 Sappee

 

Myllärin elämää

Ensimmäiset kirjalliset maininnat Hauhon Vihavuodessa sijaitsevasta, Sotjalan jakokunnalle kuuluvasta myllylaitoksesta, ovat vuodelta 1433. Kyseisessä asiakirjassa mainitaan myllyn olleen olemassa jo ikimuistoisista ajoista asti. Vihavuoden myllyä on hallinnut Rekolan myllärisuku vuodesta 1635 lähtien vuoteen 1938 asti. Tämän jälkeen mylly vuokrattiin ja se oli toiminnassa vuoteen 1958. Hauho-Seura sai haltuunsa lahkomyllyn, siihen kuuluvat rakennukset ja maa-alueen vuonna 1961 ja entisöi sen museoksi.

Myllymuseon alueella on mylly, paraatipytinki ja myllypirtti. Nykyinen mylly on rakennettu osittain virran päälle. Se tehtiin vuonna 1895 palaneen myllyn tilalle. Myllärin perheen ja myllymiesten asuntona ollut pirtti on kunnostettu. Rakennukset toimivat nykyään myllärinelämää esittelevänä esinemuseona.

Vihavuoden myllyrakennus on yksi Ydin-Hämeen kuntien harvoista hirsisistä myllyrakennuksista. Hirsirunkoinen mylly on salvottu pitkille nurkille. Päätykolmioissa on pystylaudoitus, ikkunat ovat moniruutuiset ja ovi sijaitsee päädyssä, jonne johtaa kulkusilta. Myllyn sisäkalusto on tallella, mutta vesiratas ja voimansiirtolaitteet puuttuvat.

 

LISÄTIEDOT:

www.hauho-seura.fi

Hauho-Seura

Ulla Tupala

0500 621 187

utupala@gmail.com

 

 

QR – KOODI KOHTEET

Vihavuoden mylly

Hiirenloukku

Kaulauslauta

Muttiputina

Putina

Niisipuu

Liinavaatekaappi

Pyykkipojat

Kello

Leipäsarvi

Häkilä