Aaveita, enteitä ja uskomuksia

Ajastaika eli kansanomainen vuodenkiertoon perustuva aika käsitys sisältää lukuisia pyhiä päivä, joita vietetään samoin tavoin kuin kirkollisia pyhiä on myöhemmin vietetty. Arjen työt jätetään taakse ja kokoonnutaan milloin suvun, milloin lähiyhteisön voimin viettämään aikaa, kiittämään luontoa tai muistamaan vainajia ja haltijoita. Vuoden kulkua jaksottaneissa merkkihetkissä on myös monia kohtia, joissa maailman reunojen taitteen yli on pyritty kurkkimaan ja etsimään ennusteita tulevaan. Samalla on tehty taikoja toivottavien tulevaisuuksien saavuttamiseksi

Murhalammin kuutamokävely

Kalvola-seura ja Leader Linnaseutu järjestivät 17.8.2018 Kuutamokävely Murhalammelle -tapahtuman. Osallistujat patikoivat läpi metsän pitkin Kirkkopolkua aina Murhalammen kodalle, jossa kerrottiin ja kuunneltiin erilaisia paikallisia kauhu- ja kummitustarinoita.

Elokuun lopun pimeässä alkuyössä lamppurivit lipuivat äänettömän metsän halki. 126 henkeä oli uskaltautunut Murhalammin kuutamokävelylle pitkin Kalvolan synkkiä metsätaipaleita. Reitti kulki pitkin historiallista kirkkopolkua Murhalammin kodalle, jossa kerrottiin niin paikallishistoriaa kuin Kalvolasta koottuja kummitustarinoita. Tapahtuman järjestivät Kalvola-Seura ja Ajan Patina hanke.

Tapahtumaa varten keräsimme kauhistuttavia tarinoita rennolla otteella niin Kalvolasta kuin muualta suomesta, alla linkit kokoelmiin. Ääneen kerrottuina tietenkin.

Kummitustarinoita Kalvolasta

Kummitustarinoita 1900-1950-luvuilta

Enteet

Ajastaikaa – enteitä ja taikaa, ennustuksia ja uskomuksia jokaiseen vuodenaikaan -luentomateriaali,  maaliskuu 2019

Ajastaikaa -luennon maistiaisia vuodenkiertoon liittyvistä uskomuksista

 

Koristekuva